torsdag 30 oktober 2008

Vart vill vi med Bostadspolitiken?

Boendet är centralt i alla människors liv. Vart vi flyttar och hur vi bor förblir alltid viktiga frågor för alla. När vi flyttar så är det kopplat till förändringar kring arbete, vänner och familj, nya livsförhållanden. För oss Socialdemokrater är boendet för viktigt för att helt lämnas åt marknadens krafter.

Hyresrätten är en nödvändig boendeform för en fungerande bostadsmarknad och en flexibel arbetsmarknad. Därför så är det viktigt att vi ständigt utvecklar hyresrätten för att den ska fortsätta vara attraktiv. Hyresrätten har ingen bestämd målgrupp, den är till för alla, oavsett vad man har för inkomst eller ålder. Hyresrätter är redan eftertraktade idag, efterfrågan är för stor, vilket är en del av problematiken med hyresrätten.

Moderaternas lösning som är väldigt djupt ideologiskt förankrad lyder att de som har råd med en eftertraktad hyresrätt är den som ska få den, man säljer ut hyresrätter och vill införa marknadshyror för de hyresrätter som ingen vill sälja, och tömmer stadskärnorna på underklass. Vårt eget moderparti är inte mycket bättre, de vill införa marknadshyror, men bara lite.

Vi som SSUare räds över att partiet inte vågar vara mer radikala i en sådan viktig fråga. Hyresgästföreningen har kommit fram till att över 200 000 ungdomar kommer att vilja ha egna bostäder de kommande åren, och det i en situation där det kan ta mer än 10 år att få en lägenhet i Stockholm.

Att acceptera marknadshyror kommer inte att ge oss fler billiga hyresrätter till unga studenter, det kan endast politiskt vilja göra, med en stor satsning på nybyggnation av billiga hyresrätter.

Johan Dahlberg
Ordförande SSU Borås

Youbert Aziz
Ordförande Norra Botkyrka

onsdag 15 oktober 2008

Min fritid i Sverige, 15 års fängelse för Västsaharier


Som nyinflyttad i en större stad längst Sveriges västkust händer det med jämna mellanrum att jag deltar i olika demonstrationer i området. Främst givetvis för att det är ett sätt att ta ställning och åtminstone försöka göra skillnad. I bakgrunden finns även mer dolda syften. Vänkretsen här är avsevärt mindre än hemmavid och politiska sammankomster brukar locka människor jag har lätt för att kommunicera med. Dessutom är dessa möten bra källor för att läsa av politiska strömningar bland politiskt aktiva utan att behöva betala en endast krona för någon dyr facktidning eller dyl. Demonstrationer är kort sagt den ultimata aktiviteten för att en nyinflyttad.

Denna sysselsättning är dock inte lika harmonisk överallt. Idag kom jag över detta korta nyhetsreferat. Åtta Västsaharier i södra Marocko har dömts till 1-15 års fängelse för att ha deltagit i fredsliga demonstrationer. Som om inte det räckte uppges de ha blivit torterade. Vad som är ett simpelt fritidsintresse för mig ger 15 års fängelse och tortyr för Västsaharier i Marocko. En demostation kan här få en framsida i lokalpressen, 15 års fängelse och tortyr når inte ens fram till Svenska medier.

Snälla hjälp mig! Jag förstår inte. Hur kan en hel värld vara tyst och låta övergreppen fortgå?

Jag ber dig, hjälp mig. Jag förstår verkligen inte.

torsdag 9 oktober 2008

Riv upp, gör om, gör rätt!

Imorse gick ett pressmedelande signerat av bla. ordf. SSU Södra Älvsborg ut till media. Se nedan.

Mona Sahlins utspel om ett regeringssamarbete med enbart Miljöpartiet har inget som helst stöd i våra socialdemokratiska ungdomsdistrikt.

- Det är oacceptabelt att den socialdemokratiska partiledningen genom detta utspel föregår en diskussion bland partimedlemmarna om en fråga som är avgörande för inriktningen på en framtida socialdemokratisk politik, säger Petra Bergquist, ordförande för SSU-Skåne.

Miljöpartiet har gång på gång visat sig ideologiskt opålitiliga genom att samarbeta med de borgerliga partierna. Ett tydligt exempel på det är deras gemensamma attack på arbetsrätten. Ett fördjupat och cementerat samarbete med Miljöpartiet skulle innebära en ännu tydligare omläggning av politiken högerut. Detta kan vi inte acceptera.

Mona Sahlin uttryckte när hon valdes till partiordförande att hon står för ett ledarskap där många ska vara delaktiga i processen fram till ett beslut och att hon skulle lyssna på rörelsen. Nu är det upp till bevis!

Petra Bergquist Ordförande Skånes SSU-distrikt
Anders Österberg Ordförande Södra Älvsborgs SSU-distrikt
Ellinor Eriksson Ordförande Gävleborgs SSU-distrikt
Stina Stenlund Ordförande Örebro läns SSU-distrikt
Jonas Nilsson Ordförande Jönköpings SSU-distrikt

måndag 6 oktober 2008

Rödluvan magasin i PDF

Sveriges snyggaste, radikalaste och rödaste tidning har nu kommit ut med ett nytt nummer. Läs här.

Mvh:
Mikael M Karlsson
Ansvarig utgivare Rödluvan

250 miljoner kvinnor - och ingen duger?‏

Vill uppmärksamma en namninsamling.

Inom det närmsta året ska fyra tunga positioner inom EU tillsättas: en permanent ordförande för Europeiska rådet, en representant för utrikes- och säkerhetspolitik, en talman för parlamentet och en ordförare för kommissionen.

Idagsläget är ingen kvinna aktuell för någon av dessa poster. Det är dags för förändring! Om uppropet får minst en miljon underskrifter så måste EU-kommissionen ta upp frågan, enligt Principen för deltagandedemokrati i Lissabonföredraget.

Tycker du att det är hög tid att få in fler kvinnor på de högstapositionerna i EU, skriv under på http://www.femalesinfront.eu/default.asp?view=front!

Bostaden skall förbli en rättighet!

Den gamla goda regeringen tillsatte år 2005 en utredning vars syfte var att undersöka möjligheterna att utveckla bostadsmarknaden. Den socialdemokratiska regeringen ville ta reda på hur de allmännyttiga bostadsföretagens självkostnad kunde stärkas och hur dagens allmännytta och hyreslag kunde säkras i förhållande till EU:s konkurrenslagstiftning. Vi unga socialdemokrater tycker, kanske inte helt oväntat att, det initiativet var lovvärt. Med den nya regeringen förändrades dock uppdraget.

År 2007 drog utförsäljningsminister Mats Odell (kd) tillbaka direktivet om att se över självkostnaden och gav i stället utredaren i uppdrag att undersöka hur man kunde ”skapa för-utsättningar för en väl fungerande hyresmarknad” samt ”säkra utbudet av hyresbostäder”. Nu är utredningen klar och den 18:e april lämnade utredaren Michael Koch sitt förslag till regeringen om hur framtidens bostadsmarknad ska fungera. Utredningen presenterade två tänkbara vägar för allmännyttan. En möjlighet är att allmännyttan blir rent affärsmässig och sträva efter så höga vinster som möjligt; en annan möjlighet är att allmännyttans kostnader ska styra hyrornas storlek.Vissa delar är säkerligen positiva men vi ser främst tre faror med utredningens förslag.

För det första en allmännytta för alla avskaffas. Antingen genom att det införs ett inkomsttak för hyresgästerna eller genom att det sociala ansvartagandet och uppdraget försvinner. I det senare fal-let kommer vinstmaximering att betyda både hyreshöjningar som gör att vissa hyresgäster måste flytta och färre investeringar som kan göra bostäder attraktiva för alla grupper.

För det andra så införs marknadshyror i praktiken genom det så kallade efterfrågepåslaget. Hyresgästerna kommer inte längre att ha ett gemensamt konsumentinflytande och hyrestak, eftersom bruksvärdessystemet i praktiken försvinner. De årliga hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och de kommunala allmännyttiga bostadsföretagen kommer alltså inte vara normgivande för all hyressättning. Hyreshöjningar är att vänta och många kan bli tvungna att flytta från bostäder i eftertraktade områden för att de inte har råd att bo kvar. De löften om att de politiska partierna inte vill ha marknadshyror måste också följas i praktisk politik.

För det tredje kraftiga hyreshöjningar blir lagliga. Skyddet mot kraftiga hyreshöjningar är verkningslöst på längre sikt. En lagenlig årlig höjning på fem procent innebär att hyran på tio år kan höjas med 60 procent. I praktiken innebär detta att det inte längre kommer att finnas något reellt besittningskydd, utan att en hyresgäst kan mista rätten till sin bostad för han eller hon inte längre har råd att bo kvar.

Trångboddhet börjar bli ett allt vanligare problem i familjer med många barn eller med en ensam försörjare. För ungdomar och flyktingar är bostadsbristen en realitet. Vi har en växande grupp äldre som kommer att vilja förändra sitt boende och som också ofta kan betala för sig. Detta frigör bostäder för andra grupper, men för det krävs en mer aktiv samhällsplanering än vi har i dag. Vi behöver blåsa liv i en stadsplanering värd namnet som utgår från 2000-talets problem och med inriktning mot en långsiktigt hållbar utveckling.Idag är hyresrätten bostadspolitikens försummade styvbarn.

Vi unga socialdemokrater hade hellre sett förslag om större investeringsstöd för billiga och bra hyresrätter. Det räcker dock ej där utan vi vill se fler visioner med allmännyttan. Bostadspolitiken måste vara hållbar och socialt rättvis. Därför uppmanar vi i vårt yttrande över utredningen om bostadspolitiken att tänka efter ett par gånger innan de röstar genom de förslag som utredningen föreslår.

Anders Österberg, ordförande SSU Södra Älvsborg

Blondinbella, bara en av många...

Under sommaren har bloggaren Isabella Löwengrip, mer känd genom sitt bloggnamn ”Blondinbella", blivit utsatt för sexuella övergrepp under sin semester i Italien. Hon är tyvärr bara en bland många. Enligt en rapport från Amnesty International har 47 % av tjejerna i åldrarna 15-17 år utsatts för någon form av sexuella trakasserier. Sifforna är skrämmande, men ändå är det inte siffrorna i sig som skrämmer mig mest. Det är den attityd från allmänheten som möjliggör för övergreppen att fortgå. Direkt efter att Isabell Löwengrip gjort det som väldigt få vågar, nämligen öppet berättat om övergreppen, kryllar det av kommentarer i tidningar, inlägg på bloggar och en å annan insändare som berättar att hon minsann för att skylla sig. ”Tjejer måste faktiskt inse att man inte kan gå klädd hur som helst utan att män tappar kontrollen” säger någon. ”Man ska inte väcka den björn som sover” eller ”den som simmar bland krokodiler får faktiskt inse att det kan vara farligt” säger ytterligare några. Formuleringarna kan skifta, men budskapet är det samma. Tjejer har, mer eller mindre, sig själva att skylla om det klär eller beter sig ”utmanande”.

Rektionerna efter Isabell Löwengrips historia är inte en isolerad företeelse. I våras genomförde Amnesty en enkätundersökning där 20 % av de tillfrågade tyckte att ansvaret för sexuella övergrepp delvis ligger hos kvinnan beroende på hennes utstyrsel eller uppförande. Dessa föreställningar sår en grogrund för att trakasserierna ska kunna fortsätta. De skapar inte minst en känsla av skuld och skam bland den utsatta. Tanken att ”om jag bara…”. Om jag bara hade gått hem tidigare, klätt mig annorlunda, vågat eller klarat att säga nej, eller säga nej högre, mer övertygande. Genom ställningstagandet att kvinnan har sig själv att skylla gör vi en redan svår situation ännu svårare för den utsatta.

I fallet Isabell Löwengrip må det vara en sak att påpeka att hon är en överklasstjej med dålig förankring i verkligheten som tjänat massvis med pengar på att sprida allmänt jobbiga MUF-åsikter från sin blogg. Det är däremot inte av vidare relevans i sammanhanget. Patriarkatet är ett förtryck som skär genom alla samhällsklasser. Det är detta förtrycks struktur där män överordnas kvinnor som legitimerar åsikter som att ”hon får faktiskt skylla sig själv…”.

Strukturen syns över allt i vårt samhälle. I lönekuvertet, i skolbänken eller i brottsstatistiken. Män ges systematiskt privilegier på kvinnors bekostnad. När sen det kommer tillfrågan om rätten inte bli ofredad eller utsatt från någon form av tarakasserier är det inte märkligt att det genast hittas på en rad undanskyllningar för övergreppen. Samhället kommer inte att förändras av sig själv. Det kommer endast att ske den dagen människor tillsammans sätter ner foten och säger ifrån. För det behövs en insikt om hur de orättvisa strukturerna set ut och en övertygelse om att dessa måste brytas. Till det jämlika samhället må vi ha en lång bit kvar att gå, men det är ju bara ännu en anledning att sätta igång desto fortare. En bra start kan vara att lägga skulden för ett övergrepp där den hör hemma.

Elisabet Fjellström
jämställdhetansvarig SSU Södra Älvsborg

Mikael M Karlsson
Vice ordf. SSU Södra Älvsborg