torsdag 30 oktober 2008

Vart vill vi med Bostadspolitiken?

Boendet är centralt i alla människors liv. Vart vi flyttar och hur vi bor förblir alltid viktiga frågor för alla. När vi flyttar så är det kopplat till förändringar kring arbete, vänner och familj, nya livsförhållanden. För oss Socialdemokrater är boendet för viktigt för att helt lämnas åt marknadens krafter.

Hyresrätten är en nödvändig boendeform för en fungerande bostadsmarknad och en flexibel arbetsmarknad. Därför så är det viktigt att vi ständigt utvecklar hyresrätten för att den ska fortsätta vara attraktiv. Hyresrätten har ingen bestämd målgrupp, den är till för alla, oavsett vad man har för inkomst eller ålder. Hyresrätter är redan eftertraktade idag, efterfrågan är för stor, vilket är en del av problematiken med hyresrätten.

Moderaternas lösning som är väldigt djupt ideologiskt förankrad lyder att de som har råd med en eftertraktad hyresrätt är den som ska få den, man säljer ut hyresrätter och vill införa marknadshyror för de hyresrätter som ingen vill sälja, och tömmer stadskärnorna på underklass. Vårt eget moderparti är inte mycket bättre, de vill införa marknadshyror, men bara lite.

Vi som SSUare räds över att partiet inte vågar vara mer radikala i en sådan viktig fråga. Hyresgästföreningen har kommit fram till att över 200 000 ungdomar kommer att vilja ha egna bostäder de kommande åren, och det i en situation där det kan ta mer än 10 år att få en lägenhet i Stockholm.

Att acceptera marknadshyror kommer inte att ge oss fler billiga hyresrätter till unga studenter, det kan endast politiskt vilja göra, med en stor satsning på nybyggnation av billiga hyresrätter.

Johan Dahlberg
Ordförande SSU Borås

Youbert Aziz
Ordförande Norra Botkyrka

3 kommentarer:

Unknown sa...

Som fattig hyresgäst i gränslandet mellan civilisation och ödemarker blir jag alldeles tårögd!

Fint!
/mmk

Anonym sa...

Det låter väl fint att alla ska få bostad, men någon måste faktiskt betala för kalaset också!

Varje individ har en atonom svär som ingen har rätt att inkräkta på. Det är grunden för all rättighetslära som FN:s dekleration över de männskliga rättigeheterna vilar på.
Man äger sitt liv, sin kropp och sina talanger. När dessa blandas upp med legetimt förvärvade yttre ting (mark, naturresuser m.m.) sluts dessa ting in i din rättighetssvär och blir din egendom. Med din äganderätt kan du köpslå med andra, utveckla nya varor, skänka bort allt till välgörenhet eller njuta av frosserier resten av livet. Det är hur som helst individens absoluta rättighet att göra detta val, det får varken Johan Dahlberg, Mona Sahlin eller staten lägga sig i. Att inskränka på äganderätten är att förneka någon rätten att nyttja sina rättigheter vilket är ett allvarligt moraliskt brott. Skatter och statliga regeleringar är sådanna brott. Stöld kallas det med andra ord.

Att sätta stop för marknadshyror är ett brott så tillvida att det är att gå in och hindra ett legetimt avtal mellan fria individer på en fri marknad. Givetvis ska marknaden styra hyrorna. Statens enda uppgift ska vara att försvara den fria marknaden, inte sabotera den som vänstern vill.

Mvh:
Carl-Phillip Nosick
Pol mag praktisk filosofi

Anonym sa...

Att vi har en annan syn på statens roll i samhället är ju ganska tydligt. Som Socialdemokrat så anser jag att statens ansvar är att bland annat se till att alla får tillgång till en dräglig bostad, till ett pris man har råd med.

Alla har inte råd att verka på bostadsmarknaden på marknadens villkor. För när allt styrs efter marknadens principer så stängs utsatta grupper ute från marknaden. Exempelvis lågavlönade, studenter och pensionärer.

Jag anser att det därför är statens ansvar att se till att alla har en möjlighet att skaffa en bostad på sina egna villkor. Sen så handlar den här i grunden om allmännyttan, vilket innebär att våra gemensamma bostäder ska vara till för alla och inte endast de som tillhör den rika delen av befolkningen.

Vi anser att de centrala delarna av våra städer är till för alla och inte bara de som är rika. Jag tycker att det är värt att kämpa för att de centrala delarna även ska vara till för de mer utsatta och det tänker jag kämpa för.

Med vänliga hälsningar:

Johan Dahlberg
Ordförande SSU Borås