lördag 29 november 2008

Staten och kapitalet

För en vecka sedan jämförde Folksams chef för ägande, Carina Lundberg Markow, ett förstatligande av Carnegie med sovjetkommunism. Det var ett resolut försvar av Carnegies oberoende. Banken var en av de värsta spekulationsbankerna och beskrivs som ”en av värstingarna på Stureplan” där gossarna tjänat miljoner på att spela bort andras pengar och fått bonusar på hälften av årsvinsten.

Bankkrisen är svår och det behövs radikala åtgärder för att kunna lösa den. Den första åtgärden är att införskaffa Wigforss memoarer till cheferna på Folksam. I dem förklarar Wigforss varför spekulation inte är något som arbetarrörelsen bör ha att göra mer. Inte då, inte nu. Den andra radikala åtgärden är att förstatliga bankerna.

Frågan som man måste ställa sig är varför det tog sådan tid att genomskåda Carnegie. När Riksbanken gav ledningen förtroende för banken med ett lån på 5 miljarder kronor var det för att slippa förstatligandet som nu skett. Miljarder satsades för att de giriga skulle klara ut sitt konkursbo själva. Ganska stort förtroende. För det var inte längesedan som minister Mats Odell (kd) anlitade Carnegie för att rea ut våra gemensamt ägda statliga bolag. Nu blev det i stället tvärtom, banken förstatligades.

Carnegie är enligt Odell systemviktig. Det innebär att ett totalt haveri av banken skulle leda till ” leda till väldigt stora bekymmer för hushåll och företag". Om den tillfälliga regeringen skulle fördjupa sin analys är även Volvo PV ett oerhört viktigt företag. Detta eftersom tiotusentals jobb här i Västsverige är beroende av företaget. Men i detta fallet har regeringen vart lika kalla som vintern med räddningsplaner. Fast i Volvofallet handlar det om vanligt folk och inte om finansvalparna på Stureplan.

Pensionspengar, försäkringspengar och offentliga medel utgör bränslet i bankernas affärer. Finanskrisen handlar om en kollaps i spekulationskarusellen. De skyldiga är de som ivrigast ropat på avregleringar och de som ökat sina vinster med roffarspekulation. Svenska storföretag fick förra året upp till en tredjedel av sina vinster på finansspekulation! De nedskärningarna som nu görs handlar om att försöka rädda de övervinster som de tidigare haft.

Det finns en snabb väg ur finanskrisen. Förstatliga bankerna. Det är ändå arbetar- och medelklassen som får betala bankkrisen med orimligt räntegap och skattepengar. I alla fall börja med att skrota planerna på att sälja SBAB som under årens lopp genom sin räntepolitik sparat miljarder kronor åt landets Egna Hemsägare. Och behåll statens andel i Nordea. Se dessutom till att kräva stopp för alla bonusar till stordirektörerna.

Alternativet är att bankerna slutar att leka med elden och upphör med de värsta spekulationerna. Till det behövs det ytterligare regler för den så kallade Marknaden. Marknaden med stort (M).

Anders Österberg
Ordförande
SSU Södra Älvsborg

1 kommentar:

Anonym sa...

Men säg mig då Anders,

Hur kommer det sig att kapitalismen trots sina "kriser" under hela sin historia aldrig haft ett årtioende som börjat med högre värde på valutan än det slutat? 30-talet inkluderat.

Hur kommer det sig då att Kapitalismen idag innebär minskad fattigdom och misär i länder i sydöstraasien? Kom du med din statestik om ökade klyftor, men samtidigt vet vi att det bara beror på att ska man göra det bättre för dom aldra fattigaste måste de rikaste det mycket bättre först. På sikt tjänar alla på det ekonomiska uppsving det innebär på sikt.

Hur kommer det sig då att marknaden med stort M var det som gav Sverige sitt välstånd precis som alla länder som haft något välstånd att tala om? Säg ett land som lyckats med något annat ekonomiskt system än kapitalismen?

Svara på dessa frågor innan du fortsätter din häxjalt på kapitalismen!

Sen till själva sakfrågan. Det är viktigt att ha insitament för vidare utveckling även på kreditmarknaden. Annars stannar systemet.
Statliga banker har visat sig vara stelbenta och inte lika framgångsrika på det hela taget.

Mvh:
Liza Grönbäck
Göteborg